8.týden štěněcího života / 8th week of puppies' life

29.07.2015 17:00

Naše štěňátka budou mít 8 týdnů a postupně začnou odcházet do nových domovů.  Za ty 2 měsíce u nás všichni nabrali 6kg, naučili se jíst z misky, být nezávislí na mamince Roxy a taky se suverénně samostatně pohybovat po celé zahradě a i v domě. Taky zjistili, že mají zuby, kterýma se dá vše rozkousat a to taky denně poctivě procvičují :)  Na skupinových procházkách do ulice sice občas protestují, že to je daleko a že tam je spousta nových věcí a zvuků, ale nakonec to všichni zvládnou a dokonce se nám i podaří se hromadně vrátit zpátky :)

Je na čase, aby už každý z nich šel ke svým novým páníčkům, kteří budou mít čas se mu věnovat individuálně a seznamovat ho postupně s novými věcmi, lidmi a zvířaty. Období od 6. - 12. týdne, kterým štěňátka právě procházejí, je velice důležité z důvodu řádné socializace. Všechno, s čím se v tomto období seznámí, pro něj bude v životě samozřejmostí, ale na věci, které v tomto krátkém období nepozná, si bude později jen velice těžko zvykat. My jsme se jim proto snažili ukázat co nejvíce nových věcí a míst, seznámit je postupně s různými zvuky domácnosti, ale také zvuky aut venku a jinými domácími zvířaty. Jelikož se štěňátko ale nadále vyvíjí, je nesmírně důležité v další socializaci dále pokračovat a štěňátko postupně seznamovat s novými "nástrahami života". Věci, které nám lidem přijdou naprosto samozřejmé, můžou pro štěňátko znamenat zdroj obrovského strachu a nepřekonatelnou překážku. Takže činnosti jako rozbalování šustícího sáčku před štěňátkem, otevření deštníku, jízda autem, výtahem, chůze po různých druzích materiálu, postupné zvykání na vodítko a obojek, zvykání na to, být sám doma, na náhubek, setkávání se s dalšími domácími zvířaty a návštěvami, by všechny měly být součástí socializace, se kterou můžete začít hned v prvních dnech doma. Myslete prosím na to, že tohle všechno je pro štěňátko velká psychická zátěž, tudíž byste mu měli takovýto "stres" servírovat postupně a být mu přitom vždy oporou!

Záleží jen na Vás, jakým způsobem štěňátku představíte jeho nový svět. Vy jste teď jeho nový páníček - vůdce smečky a hlavně ten, od koho se teď bude místo mámy učit jak se má chovat, jak reagovat na nové podněty a ten kdo mu ukáže, co je správné a co ne.

Tak hodně štěstí!

*****

Our Entlebucher puppies will be soon 8 weeks old and will start leaving us to live with ther new owners. During the 2 moths spent with us they all gained 6kg of weight, they learned how to eat from bowl, they became independent on their mother Roxy and became very self-confident in our house and garden. They also found out that they've got really sharp teeth, which they can use to test and taste everything new and they practise on this really thoroughly. When we go for a group walk to our street, some of them sometimes protest to go all the way down to visit their Bernese puppy friend, as they think it's a really long way with too many new things, but in the end we all usually manage to get there and also return! :)

It's already the right time for them to go to their new homes, where their new families will have much more time to spend with the puppy and will continue teaching him/her many more new things. Period between 6-12 weeks of puppies' life is the most important time in the dog's life! Everything they learn and experience during this period, will help them to get ready for their future life with people and other dogs, animals etc. Therefore it's absolutely vital they meet as many new people, children, dogs, other animals as possible and experience the same amount of new situations e.g. travelling by bus, visiting shopping centre, playing with neighbour's dog, having many foreign visitors etc. 

Now it's all up to their new owners who will teach them and guide them through their lifes. 

We wish them good luck!

 

 

 

 

www.seznam.cz, www.centrum.cz, www.najisto.cz, www.google.com,