Štěňátkům bude 8. týdnů / Our puppies will be 8 weeks old

22.06.2014 13:20

Naše štěňátka budou mít 8 týdnů (nové fotky přidány i ve fotogalerii štěňátek) a postupně začnou odcházet do nových domovů.  Za ty 2 měsíce u nás všichni nabrali 6kg, naučili se jíst z misky, být nezávislí na mamince Roxy a taky se suverénně samostatně pohybovat po celé zahradě a i v domě. Taky zjistili, že mají zuby, kterýma se dá vše rozkousat a to taky denně poctivě procvičují :)  Na skupinových procházkách do ulice sice občas protestují, že to je daleko a že tam je spousta nových věcí a zvuků, ale nakonec to všichni zvládnou a dokonce se nám i podaří se hromadně vrátit zpátky :)

Je na čase, aby už každý z nich šel ke svým novým páníčkům, kteří budou mít čas se mu věnovat individuálně a seznamovat ho postupně s novými věcmi, lidmi a zvířaty. Období od 6. - 12. týdne, kterým štěňátka právě procházejí, je velice důležité z důvodu řádné socializace. Všechno, s čím se v tomto období seznámí, pro něj bude v životě samozřejmostí, ale na věci, které v tomto krátkém období nepozná, si bude později jen velice těžko zvykat. My jsme se jim proto snažili ukázat co nejvíce nových věcí a míst, seznámit je postupně s různými zvuky domácnosti, ale také zvuky aut venku a jinými domácími zvířaty. Jelikož se štěňátko ale nadále vyvíjí, je nesmírně důležité v další socializaci dále pokračovat a štěňátko postupně seznamovat s novými "nástrahami života". Věci, které nám lidem přijdou naprosto samozřejmé, můžou pro štěňátko znamenat zdroj obrovského strachu a nepřekonatelnou překážku. Takže činnosti jako rozbalování šustícího sáčku před štěňátkem, otevření deštníku, jízda autem, výtahem, chůze po různých druzích materiálu, postupné zvykání na vodítko a obojek, zvykání na to, být sám doma, na náhubek, setkávání se s dalšími domácími zvířaty a návštěvami, by všechny měly být součástí socializace, se kterou můžete začít hned v prvních dnech doma. Myslete prosím na to, že tohle všechno je pro štěňátko velká psychická zátěž, tudíž byste mu měli takovýto "stres" servírovat postupně a být mu přitom vždy oporou!

Záleží jen na Vás, jakým způsobem štěňátku představíte jeho nový svět. Vy jste teď jeho nový páníček - vůdce smečky a hlavně ten, od koho se teď bude místo mámy učit jak se má chovat, jak reagovat na nové podněty a ten kdo mu ukáže, co je správné a co ne. 

Tak hodně štěstí!! :)

 

 

www.seznam.cz, www.centrum.cz, www.najisto.cz, www.google.com,